Prošlu će godinu većina poduzetnika pamtiti po lijepim zaradama. Bila je to za domaće poduzetnike najuspješnija godina u više od dva desetljeća, s ukupno 31,3 milijarde kuna neto dobiti, piše Slobodna Dalmacija.

Najveći dobitnici

Veliki poduzetnici s najvećom dobiti su HEP s 1,1 milijardom kuna dobiti, Pliva s 984 milijuna kuna, Hrvatski Telekom sa 717 milijuna kuna, INA s dobiti od 656 milijuna te HEP-Proizvodnja s 457 milijuna kuna neto dobiti. Dobit prvoplasiranog HEP-a i pete tvrtke HEP-Proizvodnje zajedno iznosi 1,6 milijardi kuna.

Među srednje velikim poduzetnicima najbolji su Cervesia Zagreb s 232 milijuna kuna dobiti, Emma Gamma Adriatic s 215 milijuna i jedina tvrtka koja nije iz glavnoga grada – vukovarska Energia Naturalis sa 184 milijuna kuna, Aminolabs Atlantic sa 149 milijuna kuna te Deutsche Lufthansa Ag, Podružnica Zagreb sa 139 milijuna kuna lanjske neto dobiti.

Uspješniji od srednjih poduzetnika bili su mali poduzetnici kojih je gotovo 12 tisuća s 249.826 zaposlenih ili više od četvrtine svih zaposlenih i lani su imali čistu dobit od 8,6 milijardi kuna. Centrice Zagreb sa 139 milijuna kuna lanjske dobiti najuspješnija je tvrtka među malim poduzetnicima, slijedi Signa Osam Immobilien K.D. s 92 milijuna kuna, Dogus Croatia sa 61 milijunom kuna, Porsche Zagreb s 57 milijuna kuna te zadarska Cautela s 56 milijuna kuna dobiti.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay