Blokirani građani, kako piše Poslovni dnevnik, po svemu sudeći barem privremeno mogu odahnuti: iz Hrvatske javno bilježničke komore(HJK) potvrđuju da su svim javnim bilježnicima dali naputak o pridržavanju preporuka koje je notarijatu uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave RH u okviru svog prijedloga da se dostavljanje ovršnih predmeta nakon aktiviranja ovrha na vjerodostojnim ispravama provede u tri faze, o čemu su mediji već izvijestili.

No, sad se doznaje i kako će bilježnici reagirati jer preporuka nije obvezujućeg karaktera; naime, pritom uvažavajući socijalni i ekonomski aspekt pogođenih građana u situaciji trajanja epidemije koronavirusa, stvorena su očekivanja da će se svi hrvatski notari držati preporuka pravosudnog resora.

Ovrhe u tri faze

„Ministarstvo predlaže dostavljanje ovršnih predmeta u tri faze, prema sljedećim rokovima: u prvoj do 19. listopada dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja 2020., u drugoj do 20. studenog dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza 2020 I u trećoj do 20. siječnja dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020. Potrebno je naglasiti da javni bilježnici temeljem vjerodostojne isprave nikada ne provode samu ovrhu, iako se to često krivo percipira u javnosti“, navode iz Komore pojašnjavajući da je u razdoblju dok je trajao zastoj u notarijatu zaprimljeno oko 170.000 prijedloga za donošenje rješenja o ovrsi te se najveći dio tih odnosi na dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge, ali je znatan broj i prijedloga koje podnose pravne osobe protiv pravnih osoba, odnosno poduzeća kojima druga poduzeća nisu platila isporučenu robu ili izvršene usluge.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay