Ukida se dvostruko oporezivanje

Uskoro će dvostruko oporezivanje postati stvar prošlosti. Počeli su pregovori između Hrvatske i SAD-a o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Tom dugo očekivanom koraku najviše se raduju naši izvoznici, posebno iz IT sektora.

Dividende za porezne nerezidente se oporezuju po stopi od 30 posto. To stvara osjetne probleme hrvatskim kompanijama i čini ih nekonkurentnima. Nepostojanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja smanjuje transparentnost poslovanja. Sama činjenica da je Hrvatska jedina članica EU i NATO-a koja nema takav ugovor, stavlja hrvatske poduzetnike u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na poduzetnike iz ostalih članica EU. 

Dvostruko oporezivanje najviše šteti Hrvatskim IT izvoznicima

Voditelj Grupacije za razvoj računalnih igara HGK i direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires) Andrej Levenski konkretno je pojasnio koliki je zapravo teret dvostruko oporezivanje našim IT izvoznicima.

“Sve važnije platforme, od Steama, Google playa, Apple storea, do Origina su američke tvrtke. To znači znači da uzimaju naknadu od 30 posto za usluge trgovine. Dakle, ako vam igra košta 100 dolara, Steam uzima 30. Na to vam još odrežu porez od 30% pa tvrtka od tih 100 dolara na kraju dobije manje od pola. Tu pričamo o slučaju da se igra prodaje isključivo u Americi, ali ako prodajete u drugim zemljama tu vrijedi njihova stopa poreza. Generalno tu govorimo oko još 15 posto gubitka. Nama bi ukidanje dvostrukog oporezivanja praktički uštedjelo od 15 do 30 dolara na 100 dolara prometa”, elaborirao je Levenski.

Dodao je kako većina naših kompanija ima sporazum s vanjskim izdavačima koji prvi dobivaju novac od prodaje pa ga onda fakturiraju dalje. Time se izbjegava dvostruko oporezivanje, ali naše tvrtke svejedno imaju dodatne troškove jer im izdavači naplaćuju svoje naknade.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay