Kako navodi međunarodna organizacija, oporezivanje je “presudno” za smanjenje broja milijardera na planetu i ne smije mimoići prihode i kapital najbogatijih

Svaki milijarder je neuspjeh javne politike – ističe nevladina organizacija Oxfam u izvješću objavljenom povodom otvorenja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu u ponedjeljak, pozivajući na prepolovljenje njihova broja do 2030. zahvaljujući oporezivanju i zatim na njihovo dugoročno “ukidanje”.

“Ekonomska nejednakost dosegnula je krajnju i opasnu razinu”, piše međunarodna organizacija u godišnjem izvješću o nejednakosti, prvog dana foruma u švicarskom zimovalištu Davosu gdje će tjedan dana raspravljati gospodarske i političke elite.

Kako navodi međunarodna organizacija, oporezivanje je “presudno” za smanjenje broja milijardera na planetu i ne smije mimoići prihode i kapital najbogatijih. Među mjerama koje se predlažu u izvješću jesu poseban porez na bogatstvo, porez na dividende te povećanje poreza na prihode od rada i kapitala 1 posto najbogatijih. Uz to, “super dobit” kompanija je na ciljniku Oxfama koji predlaže da se više oporezuju iznimno visoke dobiti, poput milijarda koje zadnjih mjeseci zarađuju naftne kompanije zahvaljujući eksploziji cijena energenata, u prilikama rata u Ukrajini.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay