Nakon što su britanske vlasti za vikend odlučile ukinuti obvezu karantene za većinu europskih zemalja, booking stranice našle su se pod velikim pritiskom britanskih turista.

Tako je, primjerice, treća najpopularnija stranica za booking smještaja u Španjolskoj, inače, britanska najpopularnija destinacija za ljetovanje, Spain-holiday.com oborila mjesečni rekord u broju rezervacija s rastom od 42 posto. TUI, najveći britanski turoperator, također je prijavio rast od 50 posto u bukingu u odnosu na prošli tjedan.

Britanci su poznati kao gosti koji uglavnom odsjedaju u hotelima, a na taj su val ovaj vikend skočile Francuska, Grčka i Italija nudeći popuste na smještaj od čak 70 posto. Tako se pregledom booking stranica može naći ekskluzivni smještaj u hotelu Corfu Palace na Krfu za 312 dolara (oko 2000 kuna) po osobi, a u Firenci nude popust od 62 posto za hotel od četiri zvjezdice u kojem noćenje po osobi stoji 50-ak dolara (oko 350 kuna).

I na Jadranu padaju cijene

Što se Hrvatske tiče, može se reći da je i tu sezona popusta krenula. Letimičnim pregledom promotivnih stranica pronašli smo upola jeftinije smještaje na destinacijama inače poznatima po paprenim cijenama.

Na Korčuli, primjerice, u hotelu s četiri zvjezdice tri noćenja s polupansionom za obitelj s jednim djetetom do osam godina stoji 2.500 kuna. Kako piše na stranici, to je popust od 54 posto u odnosu na inače, a vrijedi kroz cijeli srpanj i kolovoz.

Na makarskoj rivijeri ponuda za dvije osobe u hotelu s četiri zvjezdice i all-inclusive ponudom stoji dvije tisuće kuna za dva noćenja, spušteno, kako stoji, s cijene od 3800 kuna. To vrijedi za početak srpnja. U kolovozu, pak, cijena će biti 3000 kuna, što je popust od 32 posto u odnosu na regularnu cijenu od 4500 kuna.

Na Hvaru sedmodnevno noćenje u polupansionu za obitelj s jednim djetetom stoji pet tisuća kuna, što je popust od gotovo 50 posto. Ova ponuda vrijedi od početka srpnja pa do kraja kolovoza.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay