Tužbe protiv hrvatskih bolnica zbog neisplata dodataka na plaću rješavaju se doslovno svakodnevno, a presude u pravilu idu u korist djelatnika u zdravstvu.

Ista situacija je i s KBC-om Split protiv kojeg je pokrenut niz postupaka, u kojima njegovi zaposlenici traže da im se isplati ono što im po zakonu pripada. Samo u odvjetničkom uredu Zorana Iviša u Splitu on i suradnici vode 250 postupaka protiv splitske bolnice, a brojka zaprimljenih slučajeva se svakodnevno povećava.

Jednostavnom računicom u kojoj broj tužbi pomnožimo s prosječnim iznosom isplaćene naknade i sudskih troškova, dolazimo do cifre više od 10 milijuna kuna troška koji će bolnici doći na naplatu.

Koliko iznosi najviša naknada za neisplaćene dodatke na plaće, pravomoćno i nepravomoćno dosuđena?
– Najviši nepravomoćno dosuđeni iznos je 179.345,79 kuna bruto, u koji nisu uračunate kamate koje na svaki pojedini mjesečni iznos teku od prosinca 2013. godine do isplate, dok je najviši pravomoćno dosuđeni i isplaćeni iznos 152.609,10 kuna, koji je također isplaćen s kamatama koje na pojedine iznose teku od prosinca 2013. godine.
Važno je napomenuti da se radi o bruto iznosima u kojima su sadržani doprinosi pa strankama bude isplaćeno otprilike oko 60 posto tog iznosa, dok ostalo prema potvrdi porezne uprave u svakom pojedinom predmetu Fina raspoređuje na uplatne račune doprinosa.

Koliko iznosi prosječna naknada za neisplaćene dodatke i sudske troškove?
– Prosječni iznos naknade za neisplaćene dodatke razlikuje se prema broju prekovremenih sati. Recimo da je prosjek za medicinske sestre oko 35.000 kuna bruto plus nekih 8000 kuna sudskih troškova. Prosjek za liječnike je oko 80.000 kuna bruto i oko 15.000 kuna sudskih troškova.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay