Većina stanovništva razvijenih zemalja danas živi u gradovima. Posljedica je to dugotrajnog procesa koji je ljude tjerao u industrijska središta u potrazi za poslom i koji je doveo do toga da danas više od dvije trećine europskog stanovništva živi u urbanim zonama. S druge strane, ruralna područja su se godinama iseljavala, što je dovelo do nikad manjeg broja seoskog stanovništva i njegovog starenja. Ipak, posljednjih godina situacija se polako mijenja te ruralna područja postaju sve atraktivnija za život. Upravo s ciljem jačanja veze između urbanih i ruralnih područja na razini Europe pokrenuta je inicijativa pametnih sela. Nakon uspješnih pilot projekata, na plenarnoj sjednici u ožujku 2019. godine Europski parlament je prihvatio pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja za razdoblje 2021.-2027. te je donesena odluka o financiranju iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda s najmanje 2,4 milijarde eura (s mogućnosti dodatnog financiranja iz ostalih fondova).

Što su pametna sela?

Pametna sela su zajednice u ruralnim i otočnim područjima koje koriste inovativna rješenja kako bi maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile sve mogućnosti za svoj razvoj. Ona su prije svega fokusirana na manje gradove i općine kao osnovne teritorijalne jedinice za organizaciju lokalne samouprave.

U pametnim selima tradicionalne i nove usluge unaprjeđuju se digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja u korist lokalnog stanovništva i gospodarstva. Koncept pametnog sela ne znači isključivo primjenu digitalnih alata, no upravo njihovo korištenje predstavlja polugu koja sredinama pomaže da bolje iskoriste svoje resurse i poboljšaju atraktivnost i kvalitetu života na ruralnim područjima. Korištenje digitalnih tehnologija nije preduvjet za kreiranje pametne sredine, no uvelike ju olakšava.

Ukoliko želite saznati više ili imate ideju razvoja svoje ruralne sredine putem koncepta pametnih sela, posjetite internetsku stranicu www.pametna-sela.hr.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay