Kada je 15. rujna 2008. golema američka investicijska banka Lehman Brothers podnijela zahtjev za stečaj, cijeli je svijet ostao u šoku. Financijski tokovi su se smrznuli i nastao je poremećaj u usporedbi s kojim je početak rata u Ukrajini izgledao kao dječja igra. Krah Lehmana bio je uvod u globalnu financijsku i gospodarsku krizu iz koje se Hrvatska izvukla tek 2015. godine…

U situaciji sličnoj Lehmanovoj nalazi se ogromna švicarska banka Credit Suisse – dionice na burzama su u slobodnom padu, a cijena osiguranja obveznica u slučaju bankrota porasla je 15 posto u proteklom tjednu te nije bila tako visoka od krizne 2009.

Glavni izvršni direktor banke Ulrich Koerner u dopisu zaposlenicima pokušao je umiriti duhove i poručio da ima jaku ‘kapitalnu bazu i likvidnost’ te da će o svemu biti pravovremeno obavještavani do otkrivanja novog strateškog plana, zakazanog za 27. listopada. Koerner je ipak poručio zaposlenicima da je banka u ‘kritičnom trenutku’. Ekonomisti i novinari diljem svijeta brzo su se sjetili da je iste umirujuće tonove do sloma 15. rujna 2008. slala i uprava Lehman Brothersa.

Credit Suisse našao se u problemima zbog niza promašenih ulaganja, a pojedini komentatori već ih nazivaju ‘litanijom gubitaka’. Plan za strateški zaokret trebao bi ih spasiti i on će vjerojatno uključivati tisuće otkaza u nadolazećim godinama i veliko prikupljanje svježeg kapitala kojima bi se pokrpale rupe iz prošlosti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr