Terrin UST, treći po veličini stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji, pao je na 0,67 dolara, što je najniža razina u povijesti prema podacima CoinGecka, čak i nakon što je Luna Foundation Guard dala kredit u iznosu od 1,5 milijardi dolara (750 milijuna u bitcoinu iz svojih rezervi i 750 milijuna dolara u UST-u) kako bi stablecoin održao stabilnost. Na Coinbaseu je cijena UST-a za kratko vrijeme iznosila čak 0,65 dolara. Organizacija je dala zajam neimenovanom ‘profesionalnom market makeru’, prema osnivaču i izvršnom direktoru Terraform Labsa Do Kwonu.

Za razliku od USDC-a i tethera, koji imaju pokriće u gotovini i ostaloj imovini u banci, UST je dizajniran da drži paritet 1:1 sa američkim dolarom kroz svoj algoritamski odnos s terrinim izvornim tokenom, lunom. Kreiranje (mintanje) lune zahtijeva spaljivanje UST-a i obrnuto, a mogućnosti arbitraže trebale bi zadržati UST što bliže 1 dolaru.

Dakle, kada cijena padne na, recimo, 0,99 dolara kao što je to bilo tijekom vikenda, trgovci mogu obaviti kupnju s popustom, a zatim prodati po cijeni od 1,00 dolara i profitirati od razlike. Paritet je teoretski obnovljen jer slobodno tržište obavlja sav posao.

Ali Luna Foundation Guard (LFG), čiji je suosnivač Terra Do Kwon, nije bila toliko sigurna da će takav mehanizam biti dovoljan, s obzirom na veći krah kripto tržišta koji se dogodio u posljednjih pet dana, u kojima je kripto trržište palo s 1.8 bilijuna dolara na 1.4 bilijuna dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay