U promet se danas pušta 2400 metara dugački, impozantni Pelješki most. Sinoć je održana i generalna proba svečanog otvaranja.

Iako mnogi nisu vjerovali da će se ovaj projekt, zbog tehničke složenosti i visoke cijene, ikad realizirati, danas bi u promet trebao biti pušten Pelješki most.

Radi se po mnogim kriterijima o grandioznom projektu, od same njegove cijene od 420,3 milijuna eura, preko sufinanciranja iz Europske unije koja nam je bespovratno za njega dala 357 milijuna eura, preko same njegove duljine od 2400 metara pa sve do tehnologije i brzine njegove gradnje – izgrađen je u svega 3,5 godine.

Most je za mnoge u EU pomalo kontroverzan, naravno ne zato što bi netko dovodio u pitanje potrebu povezivanja hrvatskog teritorija ili pak njegovu cijenu, već što su preko njega na mala vrata na europsko građevinsko tržišta ušli Kinezi koji su ga realizirali.

Direktor Strabaga Hrvatska Veljko Nižetić istaknuo je ovih dana da će Strabag sve radove na pristupnim cestama završiti na vrijeme i u skladu s ugovorom.

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: poslovni.hr

Foto: Igor Kralj/PIXSELL