Veći broj klijenata Privredne banke Zagreb s ugovorenim promjenjivim kamatnih stopama ovih dana dobiva obavijesti da im trošak otplate kredita neće rasti unatoč povećanju referentne kamatne stope Euribor. Kako je od početka godine na tržištu novca šestomjesečni Euribor rastao s oko minus 0,5 na oko 0,2 posto, pojedine banke počele su dizati i rate kredita, ali PBZ se odlučio za drugačiju taktiku.

“Zbog rasta Euribora mogli smo povećati promjenjive kamatne stope od 1. kolovoza, trebali smo ih dignuti za 0,77 baznih bodova. Međutim, banka se može i suzdržati od dizanja kamatnih stopa i mi smo odlučili da će one ostati nepromijenjene iako su ugovorene kao promjenjive”, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić.

Što s viškom novca

Ulaskom u eurozonu očekivanja su i bila da će kamatne stope biti manje, ali istodobno se priziva njihov rast jer je to dobro za suzbijanje inflacije. Premda ti oprečni trendovi mogu zvučati zbunjujuće, hoće li i koliko rasti kamatne stope klijentima, ovisi o mnogo toga, uključujući politike svake pojedine banke. U idućem razdoblju, s uvođenjem eura, nastupa razdoblje povećane likvidnosti i smanjenog regulatornog troška. HNB-ovom odlukom o spuštanju obvezne pričuve i ukidanjem minimalnih deviznih potraživanja, čija primjena počinje u kolovozu i odvijat će se u dva koraka, bankama će biti na raspolaganju dodatnih 34,2 milijarde kuna i pet milijardi eura.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay