Saborska oporba je nabrojala niz zamjerki na predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), a HDZ kaže da su one iskorak koji će potaknuti zapošljavanje, rast plaća i mirovina.

“Zakon se pripremao niz godina, očekivali smo puno, a dobili malo”, rekao je Peđa Grbin (SDP). “Ovakvim prijedlogom Ministarstvo rada poručuje da staje uz kapitaliste, poslodavce”, dodala je Katarina Peović (RF) uoči formalne saborske rasprave o izmjenama ZOR-a.

Peović: Poslodavac će u krizi moći umanjiti plaću za 30%

Naime, koristeći se zahtjevima za stanku, oporba je i prije same rasprave o predloženim izmjenama nabrojala zamjerke na njih.

“Poslodavac će u krizi moći radniku umanjiti plaću za 30 posto, a i više, bez da obrazlaže da je došlo do pada prihoda, ako zakon prođe, radnici će raditi bez tjednog odmora jer se uvodi koncept dodatnog rada”, kazala je Peović.

Oporba tvrdi i da će predložena rješenja “opustošiti” sindikalnu scenu, konkretno sindikate koji nisu reprezentativni.

Pavliček: Da ne bi bilo “s posla na groblje”

Izmjene radnog zakonodavstva su nužne, kaže Marijan Pavliček (HS) pa upozorava da petina radnika radi na ugovore na određeno. “Oni ne mogu planirati budućnost pa odlaze iz Hrvatske”, kazao je konstatirajući da se taj problem samo djelomično rješava.

Glede mogućnosti rada do 70. godine, upitao se hoće li do tada moći raditi zidari, vodoinstalateri. “Prosječan životni vijek iznosi 73 godine, da ne bi bilo ‘s posla na groblje'”, kazao je.

HDZ hvali vladine prijedloge, a Majda Burić (HDZ) kaže da je zakon iskorak, da unaprjeđuje radno zakonodavstvo, da će potaknuti zapošljavanje, rast plaća i mirovina.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay