Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je za portal The Local Germany da će parlamentarci uskoro raspravljati o nacrtu zakona o dopuštanju dvojnog državljanstva.

Ljudi u Njemačkoj koji se žele naturalizirati kao Nijemci i zadržati svoje prvo državljanstvo sada imaju datum kada će Bundestag razmotriti njihovu situaciju, a to je prije Božića. “Useljenici koji žele trajno ostati u Njemačkoj trebali bi dobiti priliku sudjelovati i dati puni doprinos naturalizaciji. Modernizacija Zakona o državljanstvu ima za cilj stvoriti pravni okvir za to”, rekla je glasnogovornica saveznog ministarstva unutarnjih poslova za The Local.

“Višestruko državljanstvo općenito bi trebalo biti dopušteno. Za naturalizaciju stoga više neće biti potrebno odreći se prethodnog državljanstva.”

Prema mišljenju Ministarstva, novi zakon također će skratiti vrijeme koje netko mora živjeti u Njemačkoj prije nego što stekne pravo na državljanstvo kroz naturalizaciju. Osobe koje pokažu dokaze integracije u njemačko društvo također će imati kraće vrijeme čekanja za naturalizaciju, kao poticaj.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay