Brojni kupci u Hrvatskoj smatraju da su nekretnine preskupe te se suzdržavaju od kupnje. Neizvjesnost vezana uz kamatne stope i opća ekonomska kretanja počinje se osjećati i kod nas.

Snažan rast cijena stambenih nekretnina konačno je pod pritiskom na globalnoj razini te se u idućim kvartalima očekuju znatne korekcija cijena u većini svjetskih gradova, naveo je Matthias Holzhey, glavni autor studije o kretanju cijena nekretnina švicarske UBS banke.

Analitičari te banke godinama objavljuju takozvani nekretninski bubble indeks, odnosno preračunavaju koliko su nekretnine precijenjene u odnosu na ostala ekonomska kretanja.

Analiza pokazuje da je u ovoj godini najveća precijenjenost nekretninskog tržišta prisutna u Torontu i Frankfurtu, a baloni su pred pucanjem u Zürichu, Münchenu, Amsterdamu…

Zagreb nije bio predmet analize švicarskih bankara, a da jest, i naš bi glavni grad bio pri vrhu po kretanju cijena u posljednjih godinu dana. U prvom dijelu godine zagrebački su kvadrati poskupjeli 31 posto na godišnjoj razini, a 21 posto u odnosu na drugo polugodište 2021. godine. Kako je u tom razdoblju prosječna inflacija bila oko 8 posto, realno su cijene nekretnina na godišnjoj razini porasle 23 posto iznad ostalih potrošačkih cijena, a na polugodišnjoj oko 13 posto.

UBS je uspoređivao kretanje cijena u prvom polugodištu ove godine u odnosu na drugi dio 2021. godine. U gradu rekorderu po skoku cijena stambenih kvadrata – Miamiju – taj rast bio je oko 18 posto, dok je europski rekorder po skoku cijena Amsterdam bio u plusu nešto manje od 10 posto. Zagreb je s oko 13 posto imao brži rast cijena i od Amsterdama.

Što se trenutačno događa s cijenama i prodajom u Hrvatskoj? Boro Vujović, direktor Operete, kaže da se i kod nas uočava određeno usporavanje, no ne i pad cijena. Prodaja nekretnina manja je nego što je bila u istom periodu prošle godine, odnosno manje je zaključenih kupoprodaja.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr