Nekretnine u Dubrovniku najnepriuštivije su u cijeloj Europi, a vrlo visoko na toj ljestvici ‘priuštivosti‘ nalazi se i Split – na trinaestom mjestu.Pokazuju to podaci stranice Numbeo o odnosu primanja stanovništva pojedinog europskog grada i cijena nekretnina u njemu.

Po priuštivosti nekretnina, Dubrovnik se tako svrstao među najskuplje gradove Europe, ispred Moskve, Sankt Petersburga, Pariza, Minska, Beograda, Lisabona, Praga, Munchena i Milana, koji se po spomenutom indeksu nalaze na prvih 10 mjesta neslavne ljestvice. 

Prema Numbeovom izračunu, jedno kućanstvu koje u prosjeku uprihoduje jednu i pol prosječnu plaću stan veličine 90 kvadrata u Dubrovniku može kupiti za 24,2 godine. Splićanima s istim takvim primanjima trebat će 17,2 godine, Zagrepčanima samo 14, a Riječanima 12,8 godina.

Najpriuštivije nekretnine u Hrvatskoj su u Osijeku pa tako stanovnici tog slavonskog grada trebaju raditi samo 9,3 godine kako bi kupili stan od 90 kvadrata,

Zanimljivo je da u stanovnici Amsterdama trebaju raditi tek 0,8 godina više od Osječana kako bi si priuštili stan jednake veličine. 

I ostali nizozemski gradovi na listi imaju prilično priuštive nekretnine u usporedbi s Hrvatskom. Najlakše do stana može se doći u irskom gradu Limericku gdje je kućanstvu potrebno samo 3,4 godine kako bi došlo do stana.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay