UDRUGA Glas poduzetnika uručila je Državnom odvjetništvu pet zahtjeva za mirno rješenje spora, u kojima poduzetnici traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje drže diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera vlade, za koje tvrde da su neadekvatne.

Tih pet tvrtki-poduzetnika su Đurina hiža, Shark attack, Svikoncerti, Caffe&wine bar Rijeka i Locuples.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas rekao je na konferenciji za novinare da su poduzetnici, pogotovo iz onih ugroženih sektora, poput prijevoza putnika, putničkih agencija, event-industrije, ugostiteljstva i sezonskih obrta, nakon godinu i pol dana čekanja stavljeni pred zid.

“Postali su ruine pred stečajem”

“Pet poduzetnika koji su do pandemije bili profitabilni danas su postali ruine pred stečajem, ali ne svojim lošim radom”, kaže Bujas, dodavši kako 12 milijardi kuna koje je država utrošila za zaposlenike nije platila vlada, već građani. Po njemu, prvih pet tvrtki odlučilo je nakon godinu i pol dana podnijeti tužbu.

Objasnio je da je riječ o tužbama za obeštećenje jer, ističe Bujas, poduzetnici do sada nisu dobili ništa.

Vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža Nikola Božić kaže da je Hrvatska jedina članica EU koja nije obeštetila svoje poduzetnike. Austrija je, dodao je, svoje poduzetnike lani obeštetila s 80 posto prometa iz 2019., a Njemačka za 70 posto.

“Drugi su smanjivali i PDV, a Hrvatska ništa”

“Drugi su smanjivali i PDV, a Hrvatska ništa: nije ukinula nikakve parafiskalne namete, potpore za zaposlenike kasnile su više od 40 dana u drugom valu, a država nas nije zaštitila ni od banaka ni leasing kuća. Što će biti ako dođemo u novi lockdown?” pita Božić. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay