Već se dugo priča kako treba regulirati ulogu i način trgovanja kriptovalutama, ali sada regulatori izlaze s prvim informacijama o tome kako bi ta regulativa mogla izgledati. 

Europska komisija inzistirat će na tome kako se vlasništvo nad kriptovalutama mora utvrditi i pratiti. Komisija želi postaviti pravila prema kojoj će kompanije koje upravljaju virtualnom imovinom doći pod nadzor tijela koje se bave sprečavanjem pranja novca te će im biti propisana minimalna razina transparentnosti kod transfera kripto imovine. Kompanije koje za klijente upravljaju kriptovalutama morat će registrirati ime klijenta, adresu, godinu rođenja i broj računa, što znači kako anonimni novčanici s kriptovalutama neće biti dopušteni.

Bob Seeman, poduzetnik u high techu i autor knjige „Bitcoin: Nelicencirano klađenje“ komentirao je kako je pitanje vremena kad će vlade početi koristiti postojeći zakonski okvir da se bore protiv „bitcoin Ponzi sheme“. Ponzi shema poznati je oblik prevare koji se ponavljao tijekom povijesti: mali broj početnih „ulagača“ navlači nove naivne „investitore“, a cijene kao i ukupni iznos uloženog novca raste, sve dok ne ponestane novih naivaca te dolazi do urušavanja sheme u kojoj najveći dio naivnih gubi sve ili veći dio toga što su uložili u Ponzi piramidu. Postoji teorija prema kojem je bitcoin najveća globalna Ponzi shema u povijesti.

Bob Seeman vjeruje kako će vlade za trgovinu valutama poput bitcoina nametnuti ista pravila licenciranja kao ona koja reguliraju klađenje. Cilj te regulatorne akcije biti će, između ostalog, nadzor vlade nad svakom transakcijom bitcoinom uz ubiranje poreza kao da se radilo o okladi.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay