Diljem svijeta pojavljuju se priče pojedinaca koji su rano uskočili u kripto trend, brzo se obogatili i sada žive život milijunaša. Priče su posebno uvjerljive, jer su većinom te osobe prosječni ljudi, te se lako zamisliti na njihovom mjestu.

Internetom kruže fantastične priče, poput primjera Glaubera Contessota, 33-godišnjaka koji je uložio svoju životnu ušteđevinu od 180.000 dolara u dogecoin nakon što je Elon Musk prvi put tweetao o meme kriptovaluti. U to vrijeme dogecoin je vrijedio oko 0,04 dolara. U nešto manje od tri mjeseca njegovo ulaganje postalo je vrijedno preko milijun dolara.

Rizici shitcoina

Trenutno na tržištu postoji više od 8.000 kriptovaluta. Za više od 80 posto njih sa sigurnošću se može potvrditi da spada u kategoriju shitcoina. Mnogi shitcoini stvoreni su da primame ljude koji su kratkoročno orijentirani, te koji uskaču na ‘kripto vlak’ bez prethodnog istraživanja. Njihova vrijednost temelji se na nagađanjima i čistoj špekulaciji.

Mnogi su izgubili novac na shitcoinima, od stotina do tisuća dolara. Priče poput Contessota mogu učiniti kupnju jeftine, manje poznate kriptovalute izuzetno primamljivom. Rizici ulaganja u kriptovalute slični su rizicima ulaganja na burzi. Nikada ne biste trebali ulagati više nego što si možete priuštiti da izgubite, a uvijek biste prvo trebali napraviti samostalno istraživanje.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay