Kajmanski otoci su očekivano na prvom mjestu, ali SAD, Japan ili Nizozemsku je malo tko očekivao na ovoj ljestvici. No, kako istraživanje kaže, SAD najčešće nije oaza za domaće građane, već za ultra bogate istočnjake, dok je recimo UAE postala oaza za bogate Afrikance.

Na spomen poreznih oaza, mnogima na pamet padaju neki opskurni otočići negdje na Karibima gdje se slijevaju gomile neoporezivog novca od tajkuna, kriminalaca i onih koji streme prema jednoj od ove dvije titule.  I to je zapravo točno, ali je to tek djelić poreznih oaza u kojima ultra bogati otvaraju svoje bankovne račune kako bi izbjegli plaćanje poreza. Kada takvi otvaraju skrivene račune vode ih dva glavna kriterija, a to su tajnost i dostupnost. A tajnih i dostupnih mjesta ima svuda po svijetu. Neke su zaista male državice a druge bi vas porezne oaze mogle i iznenaditi.

Istraživanju engleske nevladine organizacije Tax Justice Network prokazalo je 20 najboljih poreznih oaza na svijetu, prema  rangu indeksa financijske tajnosti 2020 (FSI)

foto Visualcapitalist

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay