Banke koje su digitalizirale proces odobrenja kredita imaju dvoznamenkasti rast plasmana kredita prema građanima.

Tomislav Butorac, CEO riječkog Bizarro Fintech Solutions, govori o novim trendovima u bankarstvu, važnosti brzine i korisničkog iskustva pri bankarenju te otkriva jesu li i u čemu u prednosti klasične naspram digitalnih banaka.

Prema nekim podatcima, u Hrvatskoj preko 200.000 ljudi koristi usluge fintecha, poput Revoluta. Jesu li ti klijenti zauvijek izgubljeni za banke, odnosno imaju li banke razloga za zabrinutost?

Prema najnovijim podatcima od prošlog mjeseca i prateći podatke s google playa i app storea ta brojka ide čak i do 250 tisuća korisnika, ali naravno da se broj downloada i aktivnih korisnika aplikacije može znatno razlikovati u praksi. Ali effort i minimalni marketinški budžeti koje digitalne banke ulažu za akviziciju novih korisnika na tržištu Hrvatske je izuzetno zabrinjavajuć, odnosno tzv. CPU (cost per user ili cost per download).  Ako isto ovo pitanje postavite upravama banke, oni su vjerojatno malo manje zabrinuti zato što i dalje ostvaraju željene profite – ali pitanje je do kada će to biti moguće. Spomenutih 200 do 250 tisuća klijenata  nisu zauvijek izgubljeni za one banke koje vide da će se određeni procesi morati digitalizirati. To znači povećati korisničko iskustvo prilikom odobrenja kredita, otvaranja bankovnog računa ili slanja i primanja novca. Pitanje je tko od njih gleda dovoljno daleko u budućnost.

Je li baza klijenata fintecha isključivo vezana za mlađe generacije ili bi uskoro dio klijenata mogli ‘pecati’ i među starijim korisnicima financijskih usluga?

Postoji uzrečica  ‘volim sve što vole mladi’ pa tako i ovom slučaju, banke teško zadržavaju i starije korisnike koji se znaju služiti smartphoneom. Kako zadržati klijenta koji traži cash kredit  a za to mu banka nudi proces od pet dana. Dok u drugom slučaju skine aplikaciju i kredit mu se odobri u pet sekundi. Smatramo da će pet sekundi postati zlatni standard u procesu odobrenja gotovinskih kredita, zahvaljujući pojavi digitalnih banaka. Naši algoritmi izračunavaju kreditni scoring u procesu koji traje manje od 1 sekunde i točniji su za 12 posto od klasičnog scoringa.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay