ZAGREB, 22. prosinca 2016. (Hina) – Hrvatski trgovački lanac Pevec u četvrtak je i službeno objavio da je odustao od kupovine slovenskog lanca Merkur trgovina, obrazlažući da mu nije bilo dozvoljeno procijeniti stvarnu vrijednost Merkura, analizirati pravne, porezne i financijske rizike. 

 

“Unatoč velikom interesu Peveca za uspješnim zaključenjem predmetne transakcije, budući da nismo bili u mogućnosti procijeniti stvarnu vrijednost predmeta prodaje, analizirati pravne, porezne i financijske rizike te samim time niti donijeti informiranu odluku o podnošenju obvezujuće ponude, donijeli smo poslovno opravdanu odluku o odustanku od daljnjeg sudjelovanja u transakciji, o čemu su Uprava i Nadzorni odbor Peveca obavijestili ovlaštene predstavnike prodavatelja”, navodi se u priopćenju Peveca.

Javni poziv za dostavljanje obvezujućih ponuda za kupnju 100 posto dionica Merkur  – trgovina in storitve, d.d., u stečaju, čije je sjedište u mjesta Naklo, bio je objavljen 5. rujna ove godine.

Iz Peveca podsjećaju kako su odlučili sudjelovati u tom postupku te su za pružanje odgovarajuće analize postojećih odnosa i poslovanja Merkura te pripremu obvezujuće ponude angažirali financijske i pravne savjetnike – Interkapital vrijednosne papire, Deloitte Savjetodavne usluge te Odvjetničko društvo Mamić Perić Reberski Rimac.

U objavljenom javnom pozivu bili su detaljno definirani uvjeti sudjelovanja u postupku, a kako bi Pevecu i njegovim savjetnicima, radi pripreme odgovarajućih analiza, bio omogućen pristup poslovnoj dokumentaciji Merkura, objašnjavaju iz Peveca, uz napomenu kako je krajem rujna potpisan i ugovor o povjerljivosti.

“Detaljnom analizom cjelokupne dokumentacije koja je bila dostupna za potrebe analize postojećih odnosa te poslovanja društva Merkur trgovina, angažirani savjetnici Peveca utvrdili su kako količina kao ni kvaliteta dostupnih podataka nije dovoljna za izvršenje ugovorenih poslova”, ističu iz Peveca.

Dodaju kako su dostavljeni izvještaji savjetnika trebali predstavljati osnovu za pripremu odgovarajuće analize, koja bi predstavljala podlogu za podnošenje poslovno opravdane obvezujuće ponude.

“Naime, sukladno pravilima javno objavljenog poziva za dostavu ponuda, postupak se vodio metodom ‘viđeno – kupljeno’ te je dubinska analiza dokumentacije jedina prilika gdje potencijalni ponuditelj može proučiti poslovanje ciljnog društva, analizirati njegov potencijal razvoja te u konačnici odrediti fer cijenu predmeta prodaje”, stoji u priopćenju hrvatskog trgovačkog lanca.

Pevec je, kako se nadalje navodi, “u nekoliko navrata obavijestio ovlaštene predstavnike prodavatelja kako bez dodatnih podataka, koji se standardno prezentiraju potencijalnim kupcima u sličnim transakcijama, neće biti u mogućnosti procijeniti stvarnu vrijednost predmeta prodaje kao niti analizirati pravne, porezne i financijske rizike društva Merkur trgovina, u opsegu u kojem je to uobičajeno kod sličnih transakcija”.

Međutim, usprkos tome ovlašteni predstavnici prodavatelja obavijestili su Pevec kako daljnji podaci ne mogu biti stavljeni na raspolaganje, ističu iz Peveca obrazlažući zašto su odustali od daljnjeg sudjelovanja u procesu kupnje Merkura.

Slovenski mediji već najavili odustajanje Peveca

Inače, prvotni je rok za dostavu obvezujućih ponuda za Merkur bio 5. studenoga, ali je krajem listopada taj rok produžen do 16. siječnja 2017. godine i to, kako je tada obrazloženo, zbog složenosti i zahtjevnosti cijelog postupka.

Zadaću prodaje “starog” Merkura, odnosno njegova dijela koji je otišao u stečaj zbog nelikvidnosti i duga prema bankama, preuzela je slovenska “loša banka” (DUTB), koja je uz suglasnost banaka vjerovnika u rujnu raspisala natječaj za imovinu koju je stečajna upraviteljica Simone Goriup procijenila na 60 milijuna eura, od čega se 15 milijuna odnosilo na trgovačke objekte, a ostalo na zemljišta, opremu i neprodanu robu.

Na natječaj se javio jedino Pevec, koji je na taj način namjeravao doći do poslovnog prostora u Sloveniji i ostvariti sinergiju jer se misli širiti u regiji, no slovenski su mediji proteklih tjedana prenosili kako je odbijen zahtjev Peveca da mu se odobri uobičajeni due dilligence, odnosno dubinski pregled stanja i poslovne situacije “starog” Merkura te špekulirali kako će stoga hrvatski trgovački lanac vjerojatno i definitivno odustati od investicije.

Nije poznato kolika je bila ponuda koju je Pevec dao kao jedini zainteresirani kupac, ali mediji navode više  mogućih razloga da se due dilligence potencijalnom hrvatskom investitoru ne odobri. Tako neki tvrde kako je problematično to što je su s nekim trenutnim korisnicima Merkurovih nekretnina sklopljeni višegodišnji ugovori o najmu, neki špekuliraju kako možda i slovenska vlada ocjenjuje da je hrvatskih investicija u trgovinu u Sloveniji već previše, itd.

Nakon odustajanja Peveca, očito je kako u kratkom roku neće doći do kupnje nekretnina Merkura, nekad uspješnog regionalnog lanca tehničkom robom i građevinskim materijalom.

Izvor: Hina