ZAGREB, 22. prosinca 2016. (Hina) – Krediti banaka za obrtna sredstava, kao i za investicije poduzećima iznosili su krajem listopada, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 65,7 milijardi kuna, 2,8 milijardi kuna ili 4,1 posto manje nego u istom mjesecu lani, čime je potvrđen nastavak trenda godišnjeg pada koji datira od svibnja 2012., ističu analitičari Raiffeisenbank Austrija (RBA).   

 

U odnosu na prethodni mjesec, u listopadu su ti krediti bili manji za 84 milijuna kuna ili 0,1 posto, dok je u odnosu na kraj prošle godine ukupna vrijednost kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije niža za 1,6 milijardi kuna ili 2,3 posto.

“Potonje je posljedica, kontinuiranog razduživanja prisutnog kod obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima koje je, s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima, prisutno od sredine 2012. godine”, navodi se u osvrtu RBA na podatke HNB-a.

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva krajem listopada spustili su se na 34,6 milijardi kuna zabilježivši mjesečni pad od 0,6, a godišnji od 2,6 posto, dok su u odnosu na kraj prošle godine niži za 709 milijuna kuna ili 2 posto.

Istovremeno su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u listopadu iznosili 31,9 milijardi kuna. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili rast od 107 milijuna ili 0,3 posto, na godišnjoj razini su nastavili s padom – za 1,9 milijardi kuna ili 5,6 posto.

“Prema valutnoj strukturi, posljednji podaci pokazuju da je od veljače ove godine prisutan trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, dok istovremeno devizni krediti poduzećima, uključujući i kunske s valutnom klauzulom,  nastavljaju bilježiti pad na godišnjoj razini”, navodi se u analizi RBA

Posljedično raste udio kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije koji je krajem listopada dosegnuo 36,9 posto, što je 4,4 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

“Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti u ovoj godini podržana je i monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija, čime se povećava srednjoročna ponuda kunskih izvora po konkurentnijim cijenama. Stoga do kraja godine očekujemo nastavak trenda koji upućuje na razmjerno veće korištenje kunskih kredita koje domaće banke plasiraju poduzećima”, zaključuju analitičari RBA.

Izvor: Hina