ZAGREB, 2. veljače 2017. (Hina) – Trgovački lanac Pevec ostvario je lani prihod od prodaje trgovačke robe od gotovo 1,31 milijardu kuna, što je rast od 18 posto u odnosu na godinu ranije, dok je neto dobit iznosila 19,5 milijuna kuna ili 19 posto manje, izvijestila je u četvrtak Uprava Peveca o privremenim, nerevidiranim i nekonsolidiranim poslovnim rezultatima.

Uprava navodi da je najveći utjecaj na konačni rezultat imao preneseni gubitak iz prethodnog razdoblja u iznosu od gotovo 93,4 milijuna kuna, a odnosi se na rezervacije troškova po započetim sudskim sporovima.

Predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević istaknuo je da je Uprava je odgovorna pripremiti financijske izvještaje koji daju istinit i utemeljen prikaz financijskog položaja i financijskog rezultata kompanije u skladu s važećim računovodstvenim standardima.

“S ciljem pravovremenog, nedvosmislenog i jednakog izvještavanja, Pevec će odsad u interesu svih dioničara i dionika financijske izvještaje prikazivati uz dosljednju primjenu računovodstvenih politika. Odgovornost je Uprave poduzimati sve raspoložive mjere u cilju očuvanja imovine kompanije te u sprječavanju i otkrivanju prijevara i ostalih nezakonitosti i nepravilnosti”, istaknuo je Lovrinčević.

Kompanija se po njemu trenutno nalazi na prekretnici usmjerenoj dugoročnom, održivom, stabilnom i kontinuiranom rastu.

“No, kako se unatrag četiri i pol godine, otkako je Pevec izašao iz stečaja, nisu vjerodostojno prikazale potencijalne ekonomske štete, a kompanija je opterećena sporovima čija vrijednost premašuje 100 milijuna kuna, sada moramo donositi odluke i procjene koje su razumne i razborite. Pripremamo konsolidirana financijska izvješća, koja će realno i objektivno prikazati stanje kompanije u cjelini”, naglasio je predsjednik Uprave Peveca.

U njihovoj “Procjeni poslovanja za 2016. godinu”, stoji i kako društvo ima 20 prodajnih centara sa 1.419 zaposlenih. U glavne prošlogodišnje događaje uvrstili su kupovinu nekretnine u Osijeku, bivšeg centra Baumaxa, gdje su otvorili prodajni centar na 10.000 kvadrata. Novi prodajni centar otvorili su i u Virovitici, na 3.500 kvadrata, dok su u Bjelovaru završili kupovinu zemljišta i postojeće nekretnine gdje namjeravaju graditi moderniji prodajni centar.

Isto tako, u Zadru su također preuzeli nekretninu Baumaxa, a otvaranje tamošnjeg centra najavljuju za proljeće aktualne godine.

(Hina)