SLAVONSKI BROD, 2. veljače 2017. (Hina) – Sindikat metalaca Hrvatske -industrijski sindikati u četvrtak je negativno reagirao na izvješće o poslovanju Đuro Đaković Grupe d.d, koja je u ponedjeljak objavila podatak o gubitku od 20,2 milijuna kuna prije amortizacije u 2016. godini, ocijenivši da preustroj grupacije, dokapitalizacija i smanjenje broja zaposlenih nisu ni u 2016. donijeli pozitivne rezultate.

U sindikatu navode da Đuro Đaković Grupa kontinuirano bilježi pad poslovnih prihoda od 2012. godine.

“Grupaciji Đuro Đaković hitno su potrebna osvježenja i promjene. Sindikat metalaca Hrvatske u tvrtkama Grupacije ĐĐ podržao je proces dokapitalizacije kompanije krajem 2014. godine i nadao se da će se konačno u prvom kvartalu 2016. poslovati pozitivno. Međutim, to se nije ostvarilo niti za cijelu 2016. godinu, zbog čega smo zabrinuti za sudbinu Đure Đakovića”, kaže Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – industrijski sindikati.

U sindikatu sumnjaju da Vlada RH, kao većinski vlasnik Đuro Đaković Grupe, nema uvid u njezino poslovanje, jer Nadzorni odbor čine članovi predloženi još iz vremena Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović.

Iz sindikata traže veću pažnju Vlade RH, jer je Đuro Đaković Grupa na popisu trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a ključan je segment proizvodnje vojne opreme za potrebe obrane RH.

“Želimo zadržati razinu socijalnih prava za radnike ugovorenu potpisanim kolektivnim ugovorima. Međutim, za to su prijeko potrebni sklopljeni novi poslovni ugovori.  Zbog toga bit ćemo prisiljeni štititi prava iz kolektivnog ugovora koja s ovakvim poslovanjem i gubicima vrlo brzo mogu doći pod ozbiljan znak pitanja”, ističe Štivić

Uprava Đuro Đaković Grupe početkom tjedna najavila je izdavanje novih dionica kako bi završila i planirano financijsko restrukturiranje.  Međutim u sindikatu su zabrimuti.

“Tvrtkama  Đuro Đaković Grupe  najvažnije je osigurati poslovnu stabilnost i konačno pozitivno poslovanje što je u zadnje četiri godine, unatoč svim optimističnim najavama, izostalo”, naglasio je sindikalac Štivić.

Podsjeća da su se radnici u proteklom razdoblju dokazali i sačuvali Đuru Đakovića kao hrvatski metaloprerađivački brand.

“Radnici su dokazali svoju stručnost, znanje i htijenje, radeći za vrlo niske plaće kako bi sačuvali radna mjesta i osigurali egzistenciju za svoje obitelji. Nažalost, nakon objave rezultata poslovanja Grupacije Đuro Đaković za 2016. godinu zabrinuti smo za sudbinu Đure Đakovića. Od Uprave očekujemo brzu reakciju i osiguranje dovoljno posla za sve radnike”, rekao je dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – industrijski sindikati Štivić.

Đuro Đaković Grupa trenutno zapošljava 974 radnika.

(Hina)