DRŽAVA kasni s isplatom poticaja za očuvanje radnih mjesta, a pomoć tvrtkama koje su pretrpjele štetu zbog mjera za borbu protiv koronavirusa još je na dugom štapu pa mnogim poduzetnicima neće preostati drugo nego da stave ključ u bravu i radnike pošalju na burzu rada. Upozorenja su to koja se zadnjih dana sve češće mogu čuti iz poduzetničkih krugova.

Posebno su ugroženi ugostitelji čiji su lokali, u okviru mjera parcijalnog lockdowna, zatvoreni. Iako nemaju nikakvih prihoda, računi im redovito stižu, a pokušavaju, kako sami kažu, zadržati i što je moguće više radnika. Postavlja se pitanje kako će brojne firme kojima je zabranjen rad uopće preživjeti.

Ugostitelji su očajni, kažu da će doći do vala zatvaranja kafića i otkaza

“Velik broj ugostitelja nije dobio potpore za očuvanje radnih mjesta za studeni, a ima ih koji ih još čekaju i za listopad. Zahtjevi za nadoknadu fiksnih troškova poslovanja tek se podnose, a država bi onda te troškove trebala refundirati u roku od 60 dana. Doista mi nije jasno kako očekuju da u uvjetima kada nemamo nikakvih prihoda, plaćamo račune i radnike. Ugostitelji su na izdisaju, većina će ih propasti jer nemaju više novaca, a cijeli su život posvetili svom radu”, upozorava za Index predstojnik sekcije caffe barova grada Zagreba pri Nezavisnoj udruzi ugostitelja Dražen Biljan, inače vlasnik barova Egoist. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay