Prije uvođenja jesenskog zatvaranja objekata, europsko pivarsko tržište je prosječno bilo u padu od 20 posto, a očekivalo se da će do kraja godine taj pad dosegnuti 25 posto, ali pad jako varira od zemlje do zemlje.

Naravno, prodaja alkohola za kućnu konzumaciju je rasla, pa je tako i Heineken objavio da su na njegovim platformama za direktnu prodaju kupcima (Beerwulf, Six2Go i Drinkies) utrostručene narudžbe u prošloj godini, pogotovo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a porasla je i prodaja njihovih sustava kućnih točionika piva.

Međutim, ukupno gledano, prodane količine Heineken piva pale su lani za 8,1 posto, a u Europi daleko više zbog oko 40-postotnog pada njihove prodaje u ugostiteljskim objektima.

U britanskom pivarskom biznisu je zbog protuepidemijskih mjera stvar prilično dramatična. Tamošnje udruženje pivara i pubova objavilo je da je u prošloj godini prodaja piva u pubovima pala za 56 posto zbog uvedenih restrikcija pa poručuju kako je nužno da se nastave državne mjere financijske potpore čak i nakon što se ugostiteljski objekti ponovno otvore.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay