U sektoru splitske stanogradnje nema nikakvih novosti: cijene lete u nebo, teška mehanizacija melje svaki slobodni kvadrat građevinskog zemljišta i sve se prilagođava turističkom profitu. Mnogobrojne obitelji suočavaju se s problemom pronalaska adekvatnog dugoročnog podstanarskog smještaja, a oni koji i uspiju osigurati krov nad glavom moraju davati ogromne mjesečne svote svojim stanodavcima.

– Dok smo u ovoj mjeri orijentirani na turizam, ne vidim pozitivan pomak u bližoj budućnosti – veli nam samostalna obrtnica Marija, koja dio problema vidi i u inozemnim kupcima.

– Nedavno sam pokušala kupiti stan i ispred nosa mi ga je uzeo kupac iz Austrije. Kako je moguće da strani kupci tako lako dolaze do nekretnina i da mi koji tu živimo i radimo nemamo barem nekakav prioritet – pita se Marija.

U svemu tome su posebno pogođeni mladi koji sve duže ostaju živjeti pod istim krovom sa svojim roditeljima i prema statistici prosječna dob napuštanja obiteljskog gnijezda u Hrvatskoj iznosi 33,3 godine – što nas smješta na drugo najgore mjesto u Europskoj uniji. 

Zbog toga je Forum mladih SDP-a Split odlučio reagirati i prošlog vikenda su iznijeli svoje rješenje “Plan za stan”, uz prigodni performans s kartonskim kutijama koje simbolično predstavljaju trenutno jedinu stambenu opciju za mlade.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by Bruno from Pixabay