Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će mjere potpore za očuvanje radnih mjesta za kolovoz od 4.000 kuna ostati za djelatnosti pripreme i usluživanje pića, event industrija, prijevoz putnika i putničke agencije, ali će s obzirom na relaksaciju mjera za rujan one ostati za event industriju, putničke agencije i noćne klubove.

– S obzirom da sada praktično dolazimo do normalnog režima rada od 1. rujna, za rujan bi te mjere ostale za event industriju, putničke agencije i noćne klubove. Sve ostalo je manje-više u funkcijii normalnog rada. Ako se ukaže potreba za još nekim sektorskim programima ili mjerama, to ćemo razmotriti. Ali to su odluke koje smatramo da su primjerene okolnostima, osobito nakon gotovo godinu i pol trajanja mjera za očuvanje radnih mjesta – rekao je premijer na početku sjednice Vlade, dodajući kako će to biti regulirano i odlukama Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Izvijestio je kako ostaje i mjera skraćenog radnog vremena, i to do kraja godine, a njome se pokriva do 90 posto plaće s doprinosima (maksimalno 3600 kuna plus doprinosi). 

Istaknuo je i kako će se iz faze očuvanja radnih mjesta ići u fazu kreiranja radnih mjesta i zapošljavanja. Sukladno tomu, mjere politike zapošljavanja će do kraja godine biti dodatno ojačane s više od 500 milijuna kuna, a u 2022. godini 1,5 milijarda kuna, kroz programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay