Plenković je najavio da se predlaže da postojeća mjera o isplati minimalne plaće od 3.250 kuna, koju već koristi 65.000 tvrtki za 400.000 radnika za ožujak, za travanj i svibanj digne na 4.000 kuna neto po radniku.

Druga mjera je prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili otežan. Oni će biti oslobođeni davanja za travanj, svibanj i lipanj. One tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto, kao i do sada imaju pravo na odgodu i obročnu otplatu do 24 mjeseca bez kamata. One koje imaju manje od 20 posto pada prihoda su dovoljno čvrste da iznesu krizu, ustvrdio je. Oni koji imaju prihode manje od sedam i pol milijun kuna, većina njih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, u potpunosti ćemo ih osloboditi plaćanja poreznih obaveza.

Treći element je plaćanje PDV-a. Odgađamo dok se ne naplate računi. Sada ovu mjeru predstavljamo za sve. To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a. Država će pritom biti maksimalno štedljiva. Svi ministri dobili su najavu da se ide u izvršavanje samo nužnih rashoda. Očekujemo da se ovo radi i na razini javnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave. Na sjednici Vlade imat ćemo prijedloge u sektoru poljoprivrede. Želimo da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay