ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako će novoosnovani savjet za pregovore s Molom razmotriti sve modele otkupa udjela mađarske kompanije u Ini, ali da mu se onaj vezan uz prodaju udjela u HEP-u i dalje čini najboljim te je najavio da će se najvjerojatnije idućeg tjedna nastaviti kontakti s mađarskom stranom na tu temu.

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini.  Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži Mol.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Plenković je kazao kako je Vlada odluku o osnivanju Savjeta donijela uz ključnu ambiciju da se razgovara o mogućem otkupu dionica Mola u Ini, a da će mu on osobno predsjedati sa ciljem da ima punu kontrolu procesa  i preuzme odgovornost za daljnje korake.

U okviru Savjeta razgovarat će se o najboljem modelu i pripremi cijele operacije, ali su i svi drugi akteri u hrvatskom društvu, političke stranke i stručnjaci, dobrodošli da pošalju svoje ideje i prijedloge za koje smatraju da bi mogli biti korisni i ti će prijedlozi biti razmotreni, istaknuo je premijer.

Ponovio je i da još uvijek smatra da je model po kojem bi se Molov udio u Ini otkupio prodajom udjela od 25 posto minus jedna dionica u HEP-u „najbolji, najčišći, a u smislu generiranja potrebnih sredstava za ovakvu transakciju i najjasniji“.

No, ističe, osnivanjem Savjeta želi se ukazati na punu otvorenost Vlade za druge sugestije, jer se radi o kompliciranoj i vrlo sofisticiranoj transakciji.

„Model je na stolu, on je elaboriran, vrlo jasan. U ovom trenutku, po meni, on je najprimjereniji, ali kao odgovorni predsjednik Vlade, želim saslušati i druge ideje i modele koji dolaze od stručnjaka, bilo iz energetskog ili financijskog sektora, bilo da je riječ o prijedlozima drugih političkih stranaka“, rekao je Plenković.

Kazao je i da su prijedlozi koji dolaze sa strane Mosta i nekih drugih aktera sadržajno nešto drukčiji od ideje koju je predstavio on, ali da će ih Savjet sve raspraviti i temeljito analizirati.

„Ono što je osnovni cilj je da je to dobro za Hrvatsku, za njen međunarodni rejting, naš dug, da bilo koja transakcija koja bi bila uključena u ovu operaciju, ne generira novi javni dug. Do sada nisam čuo od svih ovih prijedloga da je to baš u cijelosti tako“, komentirao je predsjednik Vlade modele otkupa dionica Ine koje su predložili Most i SDP.

„Savjet je osnovan danas, saslušat ćemo sve prijedloge. Ne mogu znati sve što kruži javnim prostorom, ali znam za model koji je vrlo solidan i održiv i moguće ga je realizirati, ali analizirat ćemo u predstojećim danima i sa stručnog aspekta, pravnog, financijskog, ekonomskog, sve što može biti korisno za realizaciju našeg temeljnog cilja, dolazilo to iz SDP-a ili od nekih ljudi koji eventualno u HDZ-u imaju takvo mišljenje“, rekao je Plenković, potvrdivši da su i neki članovi njegove strane imali „neke načelne ideje“, koje bi bile slične ovim modelima.

S obzirom na to da premijer gorljivo zagovara model otkupa dionica Ine prodajom udjela u HEP-u, novinare je zanimalo imaju li drugi modeli uopće šanse, na što je Plenković odgovorio da „gorljivo zagovara hrvatske interese prije svega“.

Savjet će s dužnom pozornošću analizirati sve što bude na stolu a što bude najprimjerenije i najrealnije u realizaciji, bit će i model za koji će se Vlada odrediti, napomenuo je.

Upitan, pak, kako to da u Savjetu nije i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je i predložila model kupnje dionica Ine udjelom u HEP-u, premijer je kazao da su se o sastavu Savjeta usuglasili svi u Vladi.

„Svi članovi Vlade su uključeni u ovaj proces. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić sudjelovala je u svim našim razgovorima do sada, sudjelovat će i u daljnjim aktivnostima. O članstvu Savjeta dogovorili smo se da je ovo najprimjereniji model“, odgovorio je predsjednik Vlade.

Kazao je i da kontakti s mađarskom stranom postoje, a da će se dijalog nastaviti nakon formiranja savjeta.

„Vlada je u vrlo kratkom roku obavila i razgovor s upravom Ine, ima niz tema o kojima smo razgovarali, razgovaramo i s mađarskom stranom. Nakon formiranja savjeta taj dijalog će se nastaviti, očekujem da će prvi kontakti biti već idući tjedan“, rekao je Plenković.

Na novinarski upit što će biti s Imunološkim zavodom, pak, predsjednik Vlade je odgovorio da nije upoznat s detaljima današnjeg sastanka ministra zdravstva Milana Kujundžića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali da „i ministar zdravstva i državne imovine i ministrica gospodarstva i svi drugi nadležni kontinuirano prate ovu temu, nastoje prije svega obaviti temeljitu analizu aktualnog stanja i iznaći najbolja rješenja“.

(Hina)