Krizni trenutak u Domu za starije u Splitu ponovno nas je podsjetio na stranačko kadroviranje i suočio s mogućim tragičnim posljedicama te nakaradne prakse

Nekontrolirano širenje zaraze koronavirusom u splitskom Domu za starije i nemoćne podsjetilo nas je da ona zarobljena Hrvatska, koju smo živjeli do pandemije, nije nestala preko noći, kad su glavnu riječ preuzeli stručnjaci iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Hrvatska u kojoj je već 30 godina važnije imati stranačku iskaznicu nego kompetencije za osvajanje vodećih (i ne samo vodećih) pozicija u državnim i javnim institucijama je itekako živa i žilava. I opasna po život.

Posljedice života u partitokratskom sustavu, kakav nam je na temeljima KPJ izgradio HDZ, u punom su sjaju uskrsle ovog tjedna u Splitu. Premda 24 sata dnevno svi bruje samo o pandemiji koronavirusa i pratećim modelima zaštite, koji podrazumijevaju potpuno zatvaranje za javnost institucija za smještaj ranjivih skupina, napose starijih i nemoćnih, do ušiju Ivana Škaričića, ravnatelja doma u kojem je buknula zaraza, nije pronašlo put.

Štoviše, on je mrtav-hladan u utorak navečer naciju obavijestio kako veći broj stanara Doma za starije i nemoćne već desetak dana ima temperaturu, ali i da to nije smatrao posebno bitnim. Sad doznajemo i da su stanari doma kojim Škaričić vlada, desetak dana imali očite simptome zaraze. Dakle, sve se odvijalo po scenariju posve suprotnom od onog kakvog su nalagale smjernice Nacionalnog stožera civilne zaštite i pravila struke.

Zapošljavanje bez javnog natječaja i izostanak kompetencija

Od povjesničara nepravomoćno osuđenog za zloupotrebu položaja, koji je na čelo Doma za starije i nemoćne došao bez ikakvih kompetencija, iskustva i bez javnog natječaja, ništa bolje se nije moglo ni očekivati. Sve što ga je kvalificiralo za brigu o ustanovi koja za ozbiljan novac skrbi o stotinama starijih i nemoćnih ljudi bila je iskaznica HDZ-a.

Cijeli članak možete pročitati na: https://net.hr/danas/hrvatska/zarobljena-hrvatska-nije-nestala-preko-noci-plenkovic-se-uzalud-izmotava-pravo-lice-hdz-a-je-ravnatelj-splitskog-doma-a-ne-vili-beros/

Foto: Pixabay