Tako su se prema uputi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića gradski dužnosnici odrekli 20 posto plaće, a idući tjedan, kažu nam sugovornici iz Grada, slijede pregovori sa sindikatima oko smanjenja plaća svima koji su na gradskom proračunu, dok danas na snagu stupaju mjere privremene obustave izvršavanja proračuna za 2020.

Grad Split također je najavio uštede u proračunu zbog mjera koje poduzima i zbog Vladinih olakšica poduzetnicima. Prof. Dejan Kružić, ekonomist i savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, rekao je kako će se u iduća tri mjeseca gradonačelniku, zamjenicima, savjetnicima i direktorima komunalnih tvrtki plaća smanjiti za 20 posto, pročelnicima službi i nižoj rukovodnoj razini za 15, a ostalima za 10 posto. Plaće od 4.000 kuna i niže ne bi se dirale. Rezanje plaća obuhvatilo bi gradsku upravu, gradska poduzeća i ustanove.

Predlaže se i ukidanje sredstava za manifestacije i događanja, obustava plaćanja prekovremenog i drugog oblika rada (ugovor o djelu) te zabrana zapošljavanja. Predlažu se i suspenzije svih nepokrenutih javnih nabava, osim onih koje su izrazito hitne.

Cijeli članak možete pročitati na: 7dnevno.hr

Foto: Pixabay