Reže se i pomoć stradalnicima rata, ali ne i braniteljske mirovine. Vlada štedi i na obnovi zdravstvenih ustanova, održavanju cesta, a pregovori sa sindikatima oko rezanja plaća tek trebaju započeti

Iznosi mirovina se neće dirati, ponovio je premijer Andrej Plenković. Vlada još skriva koje će joj biti početne pozicije i koliko će tražiti i od kojih javnih službi smanjivanje plaća.

Ministar rada Josip Aladrović koji će voditi pregovore, u četvrtak ujutro je za N1 rekao da će oni s najnižim plaćama “biti zaštićeni posebnim mehanizmima”. Ali ono što nam je potvrđeno, sigurno će se rezati i plaće saborskim zastupnicima.

– Zastupnici će biti obuhvaćeni smanjivanjem plaća i to vjerojatno tako što će se smanjiti osnovica. Sve se još razrađuje. Neki zastupnici su se već i odrekli plaća za ožujak u korist fonda za borbu protiv korona virusa ili za obnovu Zagreba –  kaže nam sugovornik upućen u planove o rezanju. Zastupnici u Saboru imaju prosječnu plaću od 15.000 kuna, a na to još idu dodaci poput onog za terenski rad od 1500 kuna mjesečno. I dobivaju je, dolazili, ne dolazili na posao.

Predsjednik Zoran Milanović će imati na raspolaganju 920.000 manje u ovoj godini, pa proračun njegova ureda po novome iznosi nešto više od 38,5 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay