ZAGREB, 26. travnja 2017. (Hina) – Nacionalni program reformi koji će Vlada uz Plan konvergencije za iduće tri godine predstaviti u četvrtak ima tri glavna cilja, a to su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti uz bolju povezanost obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija, rekao je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Kako je izvijestio na susretu s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, Nacionalni plan reformi ima 12 područja i 51 mjeru i sutra će biti na sjednici Vlade.

“Politička stabilnost zemlje temeljna je poruka koju želimo poslati javnosti, posebno kao odmak od turbulentne 2016. godine. Za postizanje veće konkurentnosti ključna je upravo ta pretpostavka, kao i za otvaranje novih radnih mjesta, veći rast i razvoj gospodarstva. Važna nam je i demografska obnova, pravna sigurnost, a sve to možemo postići ako u politikama koje provodimo i zakonima koje donosimo vodimo računa o društvenoj solidarnosti i pravednosti”, rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na najnovije podatke o proračunskom deficitu i javnom dugu u 2016. godini, premijer je kazao da su se politike fiskalne stabilnosti i ostvarenje najnižeg do sada deficita te smanjenje udjela javnog duga pokazale kao dobre mjere te da je važno nastaviti racionalnu politiku proračunske discipline.

“Uz stabilni pravni okvir to su temeljni stupovi na kojima će naša Vlada temeljiti svoje djelovanje. Dobro je da nam rastu investicije, osobna potrošnja i industrijska proizvodnja, jer svi ti pokazatelji daju na znanje da je doprinos ovim trendovima dalo hrvatsko gospodarstvo te smo u situaciji da gospodarski rast pokrećemo na zdravim temeljima”, izjavio je, dodavši da će nastaviti socijalni dijalog sa svim ključnim socijalnim partnerima.

Najavio je i nastavak smanjivanja parafiskalnih nameta za daljnjih 20 posto, a, kako je istaknuo, Vlada želi i unaprijediti upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Po njegovim riječima, reforma obrazovanja i kurikularna reforma teme su oko kojih nema prijepora.

Agrokor: Novim zakonom poslan signal smirenja i sigurnosti

Govoreći o Agrokoru, rekao je kako rješenje tog problema Vlada nije mogla sagledati u okviru dostupnih zakonskih rješenja.

“Izvanredna situacija zahtijevala je i poduzimanje izvanrednih mjera. Sve što je Vlada napravila, radila je u cilju stabilnosti i pronalaženja najboljeg rješenja u najbržem mogućem roku, onog rješenja koje će spriječiti neželjene lančane reakcije u hrvatskom gospodarstvu”, istaknuo je premijer.

Rekao je i da je novim zakonom poslan signal smirenja i sigurnosti.

“Zbog toga je došlo do nove likvidnosti, isplate dobavljača i plaća”, rekao je Plenković, dodavši da iz situacije s Agrokorom valja izvući pouke te da mu je žao što o Agrokoru nije postignut konsenzus svih političkih aktera u zemlji.

Predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka upozorio je da bi situacija s Agrokorom mogla izazvati koncentrične krugove u gospodarstvu.

“Ovo je sustav koncentričnih krugova koji se širi i svima je jasno da će nekoliko, što manjih, srednjih, a što manje velikih tvrtki, ući u sustav predstečajne nagodbe”, ustvrdio je te zatražio da se u zakon o predstečajnoj nagodbi uvede institut najstarije tražbine za nove kredite tvrtkama u predstečajnoj nagodbi.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je ustvrdila da je restrukturiranje Agrokora jedna od najvećih i najdubljih reformi u gospodarstvu, koju nisu očekivali.

Osvrnuvši se na zahtjev Bože Prke, rekla je da je u svima analizama o zakonu o predstečajnoj nagodbi utvrđeno da postoji problem oko instituta najstarije tražbine.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja pozdravila je provođenje porezne reforme i reakciju Vlade na krizu u Agrokoru.

“Takav pristup rješavanju neočekivanog problema i brzo rastuće krize nemamo priliku često gledati kada su u pitanju hrvatske vlade. To dodatno ohrabruje naša očekivanja da će Vlada imati volje i odlučnosti provesti reforme u zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, javnome sektoru”, rekla je Deranja.

(Hina)