Cijela Europa sa zebnjom je gledala prema Moskvi koja je ipak odlučila da će plin poteći plinovodom Sjeverni tok 1. Plinovod je do danas, naime, bio na redovitom održavanju koje nije prošlo bez kontroverzi.

Dio opreme koju je bilo potrebno servisirati otišao je na popravke u Kanadu preko njemačkog Siemensa. No, Kanađani koji gađaju Putina teškim sankcijama odlučili su kako reparirane turbine ne mogu vratiti sa servisa jer bi time pomogli Kremlju. No nakon što se uplela europska diplomacija, Kanađani su popustili i vratili opremu jer su zaključili da bi bez ruskog plina njemačko, ali i europsko gospodarstvo, teško stradalo.

Manja potrošnja plina možda i za koji postotni poen sruši inflaciju, s kojom bi se danas trebala početi obračunavati Europska središnja banka (ECB).

Kamate ECB-a po kojima središnja banka posuđuje novac poslovnim bankama na nuli su već dugi niz godina, dok je inflacija ove godine eksplodirala. Eksplodirala je i bilanca ECB-a kroz dugogodišnje programe poticanja gospodarstva eurozone i otkupe obveznica, što su samo maštoviti termini za štampanje novca.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr