Nakon skoro dvije godine napokon bi trebali dobiti pravni okvir koji će regulirati razmjenu i sigurnost podataka između SAD-a i EU, ali saznali smo i koji su to dobavljači tehnologije pouzdani za korištenje 5G tehnologije, a koji nisu. Hint: ako si totalitarni režim, nisi dobrodošao.

Pregovori o ugovoru koji će regulirati razmjenu podataka između SAD-a i EU-a su završeni i dogovor je postignut, čeka se još samo da američka strana dogovor pretvori u izvršnu odredbu i pošalje je u EU na usuglašavanje.

Rekao je to direktor ureda za kibernetičku sigurnost i digitalnu politiku u State Departmentu Paul Harrison u obraćanju hrvatskim novinarima putem videoveze na nedavno održanom okruglom stolu Secure 5G for Southeast Europe, posvećenom temama sigurnosti 5G mreže, sigurnosti podataka i regionalnoj ulozi Hrvatske u tom kontekstu.

Paul se osvrnuo na važne ugovore između SAD-a i EU-a koji se tiču razmjene informacija i sigurnosti podataka, a to su:

  • Safe Harbour Privacy Principles – niz principa koji su postavljeni kako bi se spriječilo da privatne organizacije unutar Europske unije ili Sjedinjenih Država – koje pohranjuju korisničke podatke – slučajno otkriju ili izgube osobne podatke korisnika/kupaca. Europski sud pravde poništio je dogovor 6. listopada 2015.
  • EU–US Privacy Shield – pravni okvir koji regulira transatlantske razmjene osobnih podataka u komercijalne svrhe između Europske unije i Sjedinjenih Država. Jedna od njegovih svrha bila je omogućiti američkim tvrtkama da lakše primaju osobne podatke od subjekata iz EU-a prema zakonima EU-a o privatnosti. Europski sud pravde poništio je okvir 17. srpnja 2020 donošenjem presude Schrems II.

Čim je Europski sud pravde poništio EU–US Privacy Shield počeli su pregovori kako bi nastao novi pravni okvir, naglašava Paul. Pregovori su službeno završeni i rezultirali su sastavljanjem novog okvira zvanog Trans-Atlantic Data Privacy Framework

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay