Globalno zagrijavanje moglo bi izazvati nagle promjene vrijednosti imovine.

Dok Donald Trump, poznat po svojom kontroverznom odbijanju znanosti, a primjera je mnogo, od ignoriranja pandemije do jednako ignorantskog stava o klimatskim promjenama, odbija priznati poraz, američke institucije unatoč političkoj drami polagano okreću u novom smjeru. Iz Federalnih rezervi u ponedjeljak je po prvi puta stiglo upozorenje da bi globalno zagrijavanje moglo izazvati nagle promjene u vrijednosti imovine, a klimatske promjene prvi puta su uvrštene u rizike za financijsku stabilnost.

“Ulagači bi zbog akutnih rizika, poput oluja, poplava i požara mogli naglo promijeniti svoje viđenje vrijednosti realne i financijske imovine. Dugoročni pak rizici, poput polaganog porasta prosječne temperature i razine mora i postupne promjene očekivanja ulagača vezanih za te prijetnje, otvaraju mogućnost nepovratnih promjena i značajnih oscilacija očekivanja”, istaknula je dužnosnica Feda Lael Brainard, a prenosi Reuters.

Ta 58-godišnja ekonomistica članica je Vijeća guvernera Feda, a slovi kao jedno od imena s najviše šanse za buduću ministricu financija u administraciji Joea Bidena.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay