Bujica optimizma zapljusnula je krajem prošle godine financijska tržišta uslijed neočekivanog zaokreta u režiji kineske vladajuće garniture. Nešto više od pola godine kasnije očekivani efekti su mahom izostali negativno se odrazivši na kineske dionice, ali i na brojne segmente tržišta roba.

Zadnji kvartal prošle godine po mnogočemu je bio krucijalan za drugu najveću ekonomsku silu svijeta, označivši početak zapleta koji mjesecima pozorno prate investitori širom svijeta. Taj zaključak teško možete izvući iz oskudne i suhoparne statistike koja ne daje naslutiti razmjere preokreta, nudeći tek podatak o mizernom rastu burzovnog indeksa CSI 300 od +1,8 posto.

Suprotno tome, kineske su dionice tijekom ta tri mjeseca upriličile impresivan odmak od negativnog trenda i godišnjeg minimuma, namaknuvši dvoznamenkasti rast cijene kojim su se prometnule u vrlo traženu robu, kako u Šangaju, tako i u New Yorku. Iznenadna provala optimizma na tržištu kapitala bila jedan od prvih simbola promjena jer je Kina odlučila napraviti krupan iskorak i okrenuti novi list.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay