U CIJELOJ prošloj godini uvezeno je 63.500 rabljenih osobnih vozila, a u samo prvih pet mjeseci ove godine nešto više od 42.000. Drugim riječima, samo je u prvom dijelu ove godine uvezeno gotovo 70 posto vozila kao u cijeloj prošloj. Porez koji morate platiti veći je u slučaju uvoza iz trećih zemalja, dok za uvoz, preciznije unos automobila iz zemalja Europske unije, uvozna davanja, pa ni PDV, ne trebate platiti.

Glavni urednik Auto, motor i sport magazina Kristijan Tićak bio je gost Direkta. Prvo je pitanje usporedba rabljenih i novih automobila. “Riječ je o potpuno različita dva automobila. U suštini izgleda to potpuno isto ali i kupci i načini financiranja nisu isti i odabiru se potpuno različite metode da bi se došlo do auta”, kaže.

Dostava automobila se normalizira

“Cijene su kao i sve ostalo, porasle. U nekakvim usporedbama istih automobila prije pandemije i poslije pandemije, razlika je u luksuznoj klasi, malo skupljim automobilima i po sto tisuća kuna.

Ako jedan telefon plaćamo tisuću i pol do dvije tisuće eura, da ćemo automobil kupovati za 10 do 15 tisuća eura, nećemo. Sami proizvođači kažu da je vrijeme jeftine osobne mobilnosti iza nas”, kaže.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay