BRITANSKI milijarder Richard Branson prizemljio je bez ikakvih teškoća u nedjelju u Novom Meksiku nakon provedenih nekoliko minuta na granici svemira u letjelici Virgin Galactic, čime je ostvario životni san, ali i važan prvi korak za razvoj svemirskog turizma. 

VSS Unity, brod koji je u svemir ponio dva pilota te tri putnika, spustio se na pistu u bazi Spaceport America u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko u 9:40 po mjesnom vremenu (17:40 po srednjoeuropskom).

Richard Branson, koji je u svemirskoj letjelici dok se spuštao prema Zemlji naglasio da je to “jedinstveno iskustvo u životu”, prvi je milijarder koji je poletio u svemir letjelicom koju je razvila njegova vlastita tvrtka, čime je pretekao prvog svjetskog bogataša Jeffa Bezosa, koji taj put tek treba ostvariti 20. srpnja. 

Redoviti letovi 2022?

Od sada Virgin Galactic predviđa dva nova probna leta, a nakon toga i komercijalne letove početkom 2022. Ambicije su s vremenom izvoditi 400 letova na godinu iz baze Spaceport America.

Nekih 600 putničkih karata za svemir već je prodano pojedincima iz 60 različitih zemalja – uključivo holivudskim zvijezdama – po cijenama od  200.000 do 250.000 dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay