ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatski i slovenski ministri Goran Marić i Zdravko Počivalšek izvijestili su u četvrtak kako je slovenska strana konkretizirala svoju ponudu za rješenje problema Cimosa koju će uskoro dostaviti u pisanom  obliku, a vjeruju da bi se uskoro mogao postići konačni dogovor.

Slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek je nakon sastanka s Goranom Marićem izjavio kako je slovenska strana konkretizirala ponudu za Cimos.

“Mi smo na neki način našu ponudu konkretizirali. S hrvatske strane to su ocijenili iskorakom u pravom smjeru. Dogovorili smo da ćemo pisano izmijeniti ta naša gledišta i to vrlo brzo. Sljedeći tjedan pokušat ćemo dogovoriti konačno rješenje, prije roka koji traži kupac”, rekao je Počivalšek koji, kao ni Marić, nije iznio detalje dogovora.

Počivalšek je naglasio da slovenska Vlada izražava veliku skrb i zabrinutost za razvoj situacije u Cimosu, te da se slaže da je značaj radnih mjesta, u Sloveniji gotovo 3.000, a u Hrvatskoj 1.000, na prvom mjestu.

“To je razlog da moramo učiniti sve kako bismo problem riješili”, rekao je Počivalšek.

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić ocijenio je kako se “susret s ministrom Počivalšekom može nazvati poželjnim i dobrim znakom”.

Ministarstvo državne imovine i hrvatska Vlada učinili su prvi pozitivan korak u predmetu koji je 20 godina zapušten s obje strane, rekao je Marić te dodao da su “razgovori protekli vrlo ugodno i da je hrvatska strana sa slovenske dobila “naznaku konkretnije ponude koja će biti dostavljena ovih dana u pisanom obliku, na što će se hrvatska strana očitovati”.

Nastojimo s obje strane prepoznati ono što je najvažnije u ovom predmetu, a to su zaposleni, istaknuo je Marić. Najavio je da će “Ministarstvo državne imovine, iako ne odlučuje izravno u ovom predmetu, stvarati okolnosti susretljivosti”, kako bi se sljedećih dana postigao konačni dogovor.

“Ja u taj dogovor vjerujem”, zaključio je Marić.

Dvojica ministara sa suradnicima pokušavaju pronaći rješenje kako bi se deblokirala prodaja koparske kompanije Cimos talijanskom financijskom fondu Palladio Finanziaria.

Već zaključen kupoprodajni ugovor, po kojemu bi talijanski investitor za Cimos platio 100.000 eura i preuzeo njegove dugove prema bankama, ne može se realizirati zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) protiv Cimosa.

Koparskoj tvrtki početkom 2016. godine zagrebački Trgovački sud izdao je privremenu zabranu raspolaganja imovinom u Hrvatskoj zbog duga bivšoj Riječkoj banci većeg od 20 milijuna eura, ali se ta tvrtka žalila na rješenje. Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije podnošenja tužbe zbog neplaćenog duga koji je od bivše Riječke banke preuzeo DAB.

Ne nađe li se uskoro za to rješenje, talijanski bi investitor mogao odustati od kupnje Cimosa.

Cimos ima nešto više od 7.000 zaposlenih. Proizvodi dijelove za autoindustriju i ima podružnice u više država u regiji, pa tako i u Hrvatskoj.

(Hina)