ZAGREB, 20. siječnja 2017. (Hina) – Svijetom je u 2016. putovalo više od 1,23 milijarde stranih turista, što je 4 posto više nego u 2015., a sličan rast očekuje se i u ovoj godini za koju turistički stručnjaci i analitičari prognoziraju da bi mogla biti puno bolja od lanjske.

Iznoseći lanjske svjetske turističke rezultate u najnovijem izdanju Svjetskog turističkog barormetra, u UNWTO-u (UN-ova specijalizirana agencija za turizam) ističu da porast međunarodnih turističkih dolazaka ili putovanja stranih turista od 4 posto znači da ih je oko 46 milijuna više putovalo u inozemstvo prošle godine u odnosu na 2015.

“Prošla godina bila je sedma s uzastopnim rastom svjetskog turizma nakon globalne gospodarske i financijske krize 2009., a takav neprekidan solidan rast nije zabilježen još od 1960-ih. Kao rezultat toga, 300 milijuna više stranih turista putovalo je svijetom u 2016. u odnosu na pretkrizni rekord u 2008.”, kažu u UNWTO-u. Sličnu dinamiku rasta primjećuju i u globalnim turističkim prihodima.

Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai kaže da taj rast potvrđuje da svjetski turizam održivo raste pridonoseći razvoju zajednica i stvaranju novih radnih mjesta.

Rastu najviše pridonijeli Azija i Pacifik, Europa i dalje prva

Napominjući kako je rastu svjetskog turizma u 2016. najviše pridonijela regija Azije i Pacifika s osam posto više dolazaka stranih turista nego u 2015., iz UNWTO-a iznose da je ta regija postala druga svjetska regija po turističkoj posjećenosti, nakon i dalje prve Europe koju je ukupno lani posjetilo 620 milijuna stranih turista što je 12 milijuna ili 2 posto više nego u 2015.

“Europa je i dalje vodeća svjetska regija po dolascima stranih turista, no rast tih dolazaka u 2016. je bio nešto usporeniji zbog odredišta pogođenih nestabilnošću i sigurnosnim problemima”, kažu iz UNWTO-a. Podregije sjeverne i srednje Europe lani su imale najbolje rezultate s porastima dolazaka stranih turista od 6 odnosno 4 posto, dok je u južnoj mediteranskoj Europi taj porast bio slabiji, jedan posto, najviše zbog problema u Turskoj i dijelom Grčkoj, a iste rezultate kao lani imala je zapadna Europa.

Regiju Azije i Pacifika lani su posjetila 303 milijuna stranih turista, što je i u postotku (osam posto) te apsolutnom iznosu s 24 milijuna novih dolazaka najveći porast među svim svjetskim regijama, pri čemu su sve subregije zabilježile poraste – Oceanija 10 posto, južna Azija 9 posto te sjevernoistočna i jugoistočna Azija s nešto više od osam posto.

U obje Amerike stranih je turista u 2016. došlo ukupno 201 milijun odnosno 8 milijuna ili 4 posto više nego u 2015., što su po ocjeni UNWTO-a najbolji konsolidirani rezultati zadnje dvije godine, pri čemu je rast u južnoj i srednjoj Americi bio nešto jači, od 6 posto, dok je na Karibe i u sjevernu Ameriku došlo oko 4 posto više stranih turista.

Dostupni i ograničeni podaci za Afriku pokazuju rast dolazaka od osam posto, na 58 milijuna ili 4 milijuna više nego 2015., što ukazuje na oporavak afričkih turističkih destinacija nakon dvije problematične godine, pogotovo u subsaharskoj Africi gdje je došlo 11 posto više stranih turista, a tri posto više tih dolazaka ukazuje i na početak oporavka sjeverne Afrike.

Na Bliskom istoku lani je bilo 54 milijuna stranih turističkih dolazaka ili 4 posto manje, pri čemu iz UNWTO-a napominju da se radi više o procjenama, jer su kao i za Afriku podaci ograničeno dostupni.

Optimizam za 2017.

Najnovija anketa UNWTO-a među više stotina stručnjaka pokazala je da većina ili 63 posto ove godine očekuje puno bolje turističke rezultate odnosno sličan rast turizma kao i u 2016. godini.

Prema svim prognozama i analizama te gospodarskim izgledima stranih turističkih dolazaka u svijetu bi i ove godine moglo biti tri do četiri posto više. U Europi se očekuje rast do 3 posto, Aziji i Pacifiku do šest, Amerikama do pet posto, a u Africi i na Bliskom Istoku do pet posto, što je potvrda održivosti rasta turizma”, zaključuju u UNWTO-u.

(Hina)