Zeleno-lijeva koalicija predlaže uvođenje poreznih olakšica za najmoprimce, kako bi se stimuliralo potpisivanje ugovora o najmu. Treba mijenjati i Zakon o najmu stanova po kojemu su danas podstanari potpuno nezaštićeni, kako bi se regulirao odnos najmodavca i najmoprimca, kao i stabilnost cijene tijekom najma. „Danas imamo ‘Divlji zapad’, nikakvu kontrolu deložacija, pojedini vlasnici za vrijeme sezone izbacuju podstanare van i nije pretjerano reći da je naše tržište najma stanova brutalno”, ocijenila je Miloš.

Zastupnici Zeleno-lijevog bloka oštro su u utorak kritizirali Vladinu stambenu politiku oslanjanja isključivo na kratkoročne novčane transfere i ustvrdili da Vlada vodi stambenu “Superhik politiku” jer se, za razliku od rada, nekretninski biznis najmanje oporezuje.

Stambena politika koja je dovela do rasta cijena najma i nekretnina je izravna posljedica ekonomske politike koju vodi HDZ, a temelji se na rentijerskoj ekonomiji. Postali smo mala zemlja za veliki nekretninski biznis, ustvrdila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare. Posljedica je to, ističe, i apsolutnog nedostatka hrabrosti da se biznis s nekretninama primjereno oporezuje, kao što se oporezuje rad.

‘Uzimamo siromašnima, a dajemo bogatima’

„Kod nas se oporezuje rad, a nekretninski biznis od svih najmanje, čak i manje nego kapital. To je ‘Superhik politika’ – uzimamo od siromašnih kroz poreze na rad, a dajemo bogatima kroz stimulaciju rentijerske ekonomije”, kaže Benčić.

„Cijene najma rastu u nebo, tržište je potpuno neregulirano, a najmoprimci su izrazito slabo zaštićeni. Vlada je napokon shvatila da kriza najma postoji, no nije dobro opet ići isključivo s kratkoročnim i vatrogasnim mjerama koje, iako su nužne, dugoročno neće ništa značajno promijeniti”, rekla je Jelena Miloš.

Politika stanovanja ne može se oslanjati samo na novčane transfere jer može doći do rasta cijena, kao što je to bio slučaj s APN-om, a takvi transferi mogu dodatno pojačati inflaciju, upozorava.

„Danas imamo ‘Divlji zapad’, nikakvu kontrolu deložacija, pojedini vlasnici za vrijeme sezone izbacuju podstanare van i nije pretjerano reći da je naše tržište najma stanova brutalno”, ocijenila je Miloš.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay