Trgovci su dobili oko 70 novih cjenika koje su im poslali razni distributeri ili proizvođači za poskupljenja.

Ta poskupljenja bi trebala nastupiti od 1. ožujka, ali kako su nam rekli, to se uglavnom odnosi na poznate brendove multinacionalki, poput Nestlea, Kraft Fooda, Coca Cole ili L‘Oreala, a ne na osnovne živežne namirnice, piše Novac.hr.

I strani mediji izvještavaju da su multinacionalne kompanije najavile skoro dizanje cijena, pa tako CNN navodi primjer Nestlea koji ima široki spektar od oko 2000 brendova i smatra se najvećom globalnom prehrambenom kompanijom, ali nije objavljeno koji će točno proizvodi poskupiti. Među kompanijama koje su to također najavile za ovu godinu su i Unilever, Coca-Cola, Heineken, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble i drugi, pozivajući se pritom na inflaciju, to jest rast cijena sirovina, energije, logistike te plaća.

Da za ožujak zasad nemaju novih cjenika domaćih proizvođača hrane potvrdili su za Novac.hr Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a, kao i Martin Evačić, direktor NTL-a. Što se tiče spomenutih 70-ak cjenika, Katavić kaže da to ni izbliza neće izgledati kao lani, kad je bilo skokova cijena od 20, 30 ili 40 posto, nego očekuje da će poskupljenje biti do 10 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay