Država je od vjetra i sunca prošle godine zaradila 870 milijuna kuna, piše u srijedu Večernji list navodeći da je u 2021. proizvedeno 3,5 TWh električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sustava poticanja državne tvrtke HROTE, što je oko 35 posto proizvodnje u Hrvatskoj.

Državna tvrtka HROTE (Hrvatski operator tržišta energije), čija je temeljna djelatnost i poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i kogeneracije, u zadnjih godinu dana uspjela je pokriti gubitak od 370 milijuna iz 2020. i uprihodovati dodatnih 500 milijuna kuna, što je ukupno 870 milijuna kuna.

HROTE je 2020. završio u minusu jer je tada cijena električne energije, u jeku pandemije, bila znatno pala, no u međuvremenu su cijene struje na svjetskim tržištima podivljale, što je dalo vjetar u leđa toj državnoj tvrtki i donijelo joj gotovo pola milijarde kuna na računu na kraju prvog tromjesečja 2022.

HROTE je lani proizvođačima OIE isplatio nešto više od 3,3 milijarde kuna poticaja. Predsjednik uprave te tvrtke Boris Abramović kaže da su se koncem drugog tromjesečja 2021. na tržištima električne energije u Europi, pa tako i na CROPEX-u, dogodile znatne promjene cijena električne energije pa je s 30 eura/MWh s početka godine cijena narasla na više od 60 eura/MWh.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay