Vrijednost poljoprivredne proizvodnje 2012. godina iznosila je 20,9 milijardi kuna, a prošle godine 19,24 milijarde. Očito da s podjelom potpora i strukturom poljoprivrede nešto ozbiljno ne štima kada smo nakon tolikih milijardi u lošijoj poziciji nego ranije.

Hrvatska očito ima problema s korištenjem novca iz EU fondova, pogotovo kada je u pitanju poljoprivreda. Analiza konzultantske kuće Smarter objavljena prije nekoliko dana pokazala je da je Hrvatska u prvih osam godina od ulaska u EU isplatila 33 milijarde kuna potpora.

S jedne strane, poljoprivreda je doživjela šok zbog ulaska na zajedničko tržište EU i snažne konkurencije, za koju hrvatski poljoprivrednici očito nisu bili spremni. Umjesto da se iskoristi ulazak na ogromno tržište od 500 milijuna ljudi, vrijednost poljoprivredne proizvodnje počela je padati.

Ovakvi rezultati ne trebaju čuditi s obzirom na to da poljoprivreda već desetljećima ima duboke strukturne probleme, koje nijedna vlada nije ni pokušala riješiti. Zato ni potpore ne daju nikakve rezultate, a jedan od ključnih problema je, svakako, loše upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje je i glavni resurs u ovoj proizvodnji.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay