OSIJEK, 07. ožujka 2017. (Hina) – Druga nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika koja okuplja više od 300 poljoprivrednika, znanstvenika, predstavnika OPG-ova i poljoprivrednih tvrtki, otvorena je u utorak na osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

Otvarajući konferenciju, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako je uvjeren da hrvatski poljoprivrednik do 2020. godine može biti u rangu s austrijskim, njemačkim ili francuskim, ali za ostvarenje toga cilja doprinos, osim Ministarstva, trebaju dati agencije, znanstvene institucije i proizvođači.

Izvijestio je kako su od 2,4 milijarde eura raspoloživih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja, do sada raspisana 34 natječaja u dvije godine, a od ugovorenih 200 milijuna eura, povučeno je 50 milijuna.

Ove godine planiramo raspisati 50 natječaja, vrijednih 500 milijuna eura. Kad bi svake godine u hrvatsku poljoprivredu došlo 500 milijuna eura, mogli bismo biti bolji od Austrijanaca ili Nijemaca, ustvrdio je Tolušić.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je uvjerenje da će Hrvatska članstvo u EU iskoristiti na bolji način od dosadašnjeg, ocijenivši kako su dosadašnje godine članstva, što se tiče sektora poljoprivrede, “bile izgubljene i promašene, ali da se klima mijenja”.

Izvijestila je kako je u tijeku proces pojednostavljivanja zajedničke europske poljoprivredne politike, dodavši kako poljoprivrednicima treba olakšati procedure i pristup financijskim sredstvima te administraciju, koja je prekomplicirana. Važnim smtra donošenje zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse kojim će se zaštiti mala obiteljska gospodarstva i domaća proizvodnja.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić kazao je kako očekuje da će konferencija rezultirati idejama, koje će biti primjenjive na obiteljskim gospodarstvima te ubrzati razvoj ruralnih područja.

Na konferenciji će se, uz ostalo, govoriti o mjerama ruralnog razvoja, izazovima i prilikama u hrvatskoj poljoprivredi, budućnosti hrvatskog svinjogojstva, mogućnostima u hrvatskom mljekarskom sektoru, a bit će održani i okrugli stolovi o komasaciji te ulozi županija u razvoju poljoprivrede.

Uoči otvorenja ministar Tolušić je u studentskom restoranu sveučilišnog kampusa otvorio manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi, na kojoj su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda te posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi s oznakama “Mlijeko hrvatskih farmi”, “Meso hrvatskih farmi”, Med iz lijepe naše, “Jaja hrvatskih farmi” i “Kruh hrvatskih polja” i proizvodi specifični za Osječko-baranjsku županiju.

Potrošače je pozvao na kupnju domaćih proizvoda, jer su kvalitetni i zdravstveno ispravni, i jer se tako pomaće očuvanju radnih mjesta.

Na novinarski upit kako teče kontrola uvoza nekvalitetnih prehrambenih proizvoda, Tolušić je kazao kako je ove godine osigurano više sredstava za rad inspekcijskih službi nego prošle godine te da su nadzori redovni, prema potrebi i izvanredni.

(Hina)