Kandidati za ‘ekstraprofit‘ su Messer Croatia plin, Ina maziva, Podzemno skladište plina, Dirus projekt, Rijeka trans, Air BP Croatia i sve druge profitabilne manje tvrtke u naftnom i plinskom sektoru

Odlični rezultati poslovanja ove godine nisu samo razlog za zadovoljstvo, nego i za glavobolju. To vrijedi za sve tvrtke s više od 300 milijuna kuna prihoda, pa tako i za banke, koje su, prema najnovijim HNB-ovim podacima, u prva tri kvartala iskazale dobit od pet milijardi kuna, cijelu milijardu kuna, odnosno 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, samo šesto milijuna manje nego u cijeloj prošloj godini. Međutim, novi porez udarit će i neke tvrtke s prihodom manjim od 300 milijuna kuna.

Pogledali smo u svojoj publikaciji ‘1000 najvećih‘ koje su to još tvrtke kandidati za plaćanje poreza na ‘ekstraprofit‘. Pronašli smo ih šest. Messer Croatia plin platit će 33 posto dodatnog poreza na svu ovogodišnju dobit veću od 51,81 milijun kuna, Ina maziva ima limit bruto dobiti od 26,12 milijuna kuna, Podzemno skladište plina 19,40 milijuna, Dirus projekt 5,22 milijuna, Rijeka trans 4,78 milijuna i Air BP Croatia 730 tisuća kuna. A kandidati za plaćanje novog harača su i sve druge manje tvrtke u naftnom i plinskom sektoru koje će ove godine iskazati dobit bar 20 posto višu od prosjeka u protekle četiri godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay