Dvjema familijama u Varaždinskoj županiji poreznici su pokrenuli ovrhu nad njihovim kućama. Ispričao nam je to Franjo Lazar, predsjednik Hrvatskog sindikata radnika migranata.

– Nakon poziva migrantima da prijave dobrovoljno inozemna primanja, među ljudima je zavladala panika. Bio sam u Splitu, imao sam sastanke u Šibeniku i Zadru. U tim gradovima ima ljudi koji rade u zimskom turizmu, žena njegovateljica i svi strahuju da će ostati bez primanja i da će im uzeti kuće i stanove u ovrhe – kaže nam Lazar i dodaje da je ravnatelj Porezne uprave izjavio da se 120 tisuća hrvatskih migranata prijavilo poreznicima, a čak 200 tisuća to nije učinilo.

Hrvatski sindikat radnika migranata predlaže svim svojim članovima da još malo pričekaju s dobrovoljnom prijavom jer pregovaraju s Ministarstvom financija te poziva sve hrvatske državljane koji rade u državama Europske unije da prije nego što se dragovoljno jave u Poreznu upravu kontaktiraju sindikat zbog savjeta te moguće pravne zaštite. Bilo bi dobro još i da prilože potvrdu o rezidentnosti u državi u kojoj rade i žive.

Sindikat je spreman i pred sudovima zaštititi svoja prava, a surađivat će s kolegama u Sloveniji, gdje migranti također imaju slične porezne probleme.

– Slovenski sindikat je do sada u 80 do 90 posto slučajeva dobio na sudu. Mi ćemo s njima zajedno nastupati, ako treba i pred europskim sudom za ljudska prava – ističe Lazar.

Predsjednik sindikata nam kaže da oko 48 tisuća naših državljana radi u Austriji i da u ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Austrijom, Slovenijom i Italijom stoji da Hrvatska ne bi trebala oporezivati one koji više od 183 dana borave u tim zemljama ako im je poslodavac iz tih zemlja i primaju u tim zemljama dohodak na koji plaćaju porez u tim zemljama.

Naš sugovornik naglašava da sve to ne zanima domaće poreznike nego samo životni interes poreznog obveznika i dodaje da ravnatelj Porezne uprave kaže da smo dužni plaćati porez tamo gdje nam je životni interes. A životni je interes u državi boravka obitelji.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay