Nakon nedavnog uvođenja poreznih paketa od devet zakona, kojima se gradovima i općinama ukida prirez te daje mogućnost podizanja stopa poreza na dohodak, iz Grada Zagreba već su bili najavili da će taj manjak prihoda od prireza kompenzirati uvođenjem maksimalno dopuštenih stopa poreza na dohodak od 23,6 i 35,4 posto. Ukidanjem prireza u Zagrebu (koji ima najveću stopu prireza od 18 posto) taj manjak iznosi 140 milijuna eura, objasnio je Damir Bakić, saborski zastupnik stranke Možemo!

Međutim, kako piše Jutarnji list, sada se otvara prostor da ne bude tako jer bi navedeni porezni paket mogao u drugom čitanju u Saboru biti izmijenjen. Stope poreza na dohodak mogle bi se manje podići, čime bi se stvorio prostor da ostatak prihoda u gradovima, pa tako i u Zagrebu, dođe od povećanja stopa poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava te kapitala. Time bi plaće stanovnicima glavnoga grada s prosječnim plaćama mogle rasti nešto više nego u prvom slučaju, u kojemu bi one rasle minimalno.

Neznatni trošak u odnosu na zaradu

Ove se teme Bakić nedavno dotaknuo i u intervjuu za Lider, istaknuvši da bi porez na nekretnine trebao zamijeniti komunalnu naknadu.

– Najbolje bi bilo kada bismo dohodak mogli oporezivati sintetički. Budući da su i oporezivanje nekretnina i dohotka prihodi lokalne samouprave, uvođenje socijalno osjetljivog oporezivanja nekretnina otvorilo bi prostor za snižavanje oporezivanja dohotka. Dakle ne treba lokalnoj samoupravi više prihoda, već njih samo treba uravnotežiti – smatra Bakić, koji smatra da je oporezivanje vlasništva nad nekretninama, što je već dugo kritično pitanje, ‘potrebno ozbiljno razmotriti‘.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr